Aktualności i komunikaty - Prywatne przechowywanie mięsa odkostnionego - nadzór IJHARS

Prywatnym przechowywaniem mogą być objęte ćwierci tylne wołowe pochodzące z bydła w wieku co najmniej ośmiu miesięcy, utrzymywanego w Unii przez co najmniej 3 miesiące przed ubojem. Przedsiębiorca, który chce odkostnić tylne ćwierci tusz przed zamrożeniem i przechowywaniem, oprócz wniosku do KOWR, zobowiązany jest do złożenia pisemnego wniosku o dokonanie oceny do właściwego miejscowo WIJHARS. Wniosek taki powinien być składany do WIJHARS każdorazowo przed przystąpieniem do rozbioru i odkostniania. . Wniosek
Wniosek może być złożony osobiście w siedzibie WIJHARS, przesłany pocztą tradycyjną, lub złożony z wykorzystaniem profilu zaufanego na platformie e-PUAP. Wniosek powinien być złożony minimum 24 godziny przed planowanym rozbiorem i odkostnieniem. Wniosek lub załącznik do niego powinien zawierać informację o liczbie i masie, a także kategorii i klasie uformowania ćwierci, które będą skierowane do odkostnienia. Minimalna ilość dla jednego wniosku to 10 ton. Jeden wniosek może dotyczyć ćwierci tylnych pochodzących z tusz o różnych kategoriach i klasach uformowania. Mięso z odkostnionej ćwierci tylnej powinno być zważone przed pakowaniem, zanim trafi do magazynu.
Wszelkie czynności związane z oceną mięsa wołowego podlegają opłatom określonym
w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat (Dz. U. z 2015 r., poz. 2328).

Wymagania dotyczące wołowiny objętej dopłatami do prywatnego przechowywania określone są w następujących aktach prawnych:
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/596 z dnia 30 kwietnia 2020 r. przyznające dopłaty do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła do ośmiu miesięcy lub więcej i ustalające z góry stawkę opłat (Dz. U. L 140 z 04.05,2020 r., str. 26,
Nota KE do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2020/596 wydana z powodu uwag zgłoszonych do Komitetu przez Państwa Członkowskie,
Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz. U. L 206 z 30.07.2016 r., str. 15) – Załącznik VI cześć III wymagania dla mięsa,
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 z dnia 18 maja 2016 r. ustalające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz. U. L 206 z 30.07.2016 r., str. 71) – Załącznik III część III – odkostnianie (fizyczne oddzielenie mięsa od kości).